Jak wojewoda świętokrzyski koordynuje pracę służby zdrowia

Z informacji prasowych wynika, iż 26 latek chory onkologicznie jak również na koronawirusa przez wiele godzin oczekiwał na przyjęcie do szpitala we Włoszczowie, do którego nie został przyjęty w wyniku czego zmarł. W związku z tym wydarzeniem poseł Andrzej Szejna poprosił w trybie pilnym wojewodę świętokrzyskiego o udzielenie wyczerpujących informacji na ten temat i szczegółowe wyjaśnienie tej przerażającej sytuacji związanej z niepotrzebną śmiercią młodej osoby.

- Pan, jako Wojewoda Świętokrzyski jest bezpośrednio odpowiedzialny za funkcjonowanie służby zdrowia w województwie w okresie pandemii a w związku między innymi z tą sytuacją odnoszę wrażenie, że nie radzi sobie Pan z obowiązkami, jakie na Panu spoczywają. Oczekuję od Pana odpowiedzi na następujące pytania:

• W jaki sposób Pan i podległe Panu służby koordynujecie pracę służby zdrowia na terenie województwa?

• W jaki sposób i jak często utrzymujecie kontakt z dyrekcjami szpitali a co za tym idzie czy posiadacie pełną wiedzę o potrzebach szpitali?

• Jakie potrzeby zgłaszają szpitale i czy na bieżące te potrzeby Pan realizuje, bo z informacji wypływających ze szpitali wynika, iż mają braki we wszystkim a szczególnie w środkach ochrony osobistej?

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!